De terug naar school laptop gids

Terug naar school laptop gids

De juiste laptop kiezen voor school of studie

 

De scholen zijn weer begonnen. Als je nog niet beschikt over een goede laptop voor schoolwerk, lees dan snel verder. 

 

Bij het kiezen van de juiste laptop zijn er een aantal punten die meewegen in het uiteindelijke besluit.
In dit artikel lees je meer over deze punten zodat je goed geinformeerd een schoollaptop kunt kopen.

Waar rekening mee houden bij het kiezen van een studielaptop?

Advies van School

Bij bepaalde studies zijn er minimale specificaties waaraan de laptop van de student dient te voldoen.  Er wordt vooral gewezen op de softwareprogramma’s die worden gebruikt en de daaraan gestelde specificaties.

 

Voor een grafische studie zullen geheel andere specificaties nodig zijn dan bv. een studie geschiedenis.

Volg deze aanwijzingen van school op om optimaal gebruik te kunnen van het lesmateriaal en de benodigde programma’s.

 

Eigen voorkeur
Naast het gebruik voor studiedoeleinden zal de laptop ook gebruikt gaan worden voor persoonlijk gebruik en ontspanning.
Ben je een fanatiek Netflix kijker dan is een goed beeld mooi meegenomen.

 

Speel je zwaardere games, dan zijn een goede videokaart en voldoende RAM erg belangrijk. 
Maar ook budget, design, afmeting en gewicht zijn punten om rekening mee te houden.

De juiste balans vinden in specificaties

Er is veel keuze in verschillende specificaties. In het algemeen geldt dat hoe hoger of beter de specificaties zijn, des te hoger de prijs is.

Het kiezen van de juiste specificaties is een optelsom van gestelde eisen door school, eigen voorkeur en budget.

 

Te hoge specificaties die je niet volledig benut zijn weggegooid geld. Te lage specificaties zorgen ervoor dat je mogelijk niet alle taken en werkzaamheden kunt uitvoeren. Ook dat is zonde en zal voor veel ergenis zorgen. Balans is dus het magische woord!

Werkgeheugen laptop

Het werkgeheugen of RAM (Random Access Memory) zorgt voor het tijdelijk opslaan van gegevens. Als er gegevens nodig zijn voor bv. het laten functioneren van software dan kunnen deze snel opgeroepen worden.


Hoe meer of “zwaardere” tijdelijke gegevens je hebt des te groter moet het RAM geheugen zijn. Het aantal Gb RAM geheugen varieert van 2Gb tot wel 64Gb. Hoeveel werkgeheugen je nodig hebt hangt af van de taken die je ermee uitvoert.

 • 2Gb
  Zeer minimaal en eigenlijk alleen geschikt voor het meest eenvoudige laptopgebruik. Niet aan te raden voor school en studielaptops (Een uitzondering hierop zijn de zogenaamde chromebooks aangezien deze vanuit de cloud werken)

 • 4Gb - 6Gb
  Prima geschikt voor het dagelijks gebruik zoals e-mail, internet, tekstverwerken en regelmatig gebruik van wat zwaardere software.

 • 8Gb - 16Gb
  Maak je vaak gebruik van grafische software of bewerk je foto's en video's? Dan is minimaal 8Gb zeker aan te bevelen.

 • > 16Gb
  Geschikt voor zwaar gebruik van grafische software en het uitvoeren van meerder zware taken tegelijkertijd.
Processor laptop

De processor is het brein achter het proces. Die zorgt dat alles in goede banen wordt geleid. Het is dan ook belangrijk om een laptop te kiezen met een voldoende krachtige en snelle processor.


Het meest kom je processors van Intel tegen: de i3, i5, en i7 processors (ongeveer 80% van alle laptops).
Deze processors zijn ook nog verkrijgbaar in verschillende generaties (op dit moment 7). Hoe hoger de generatie, des te krachtiger en sneller de processor. 

 • i3 processor
  Voldoende voor de basistaken zoals internet, e-mail en tekstverwerken. Zo nu en dan een foto bewerken is prima mogelijk.
 • i5 processor
  Voldoende voor regelmatig gebruik van wat zwaardere software voor foto/videobewerking of grafisch ontwerpen. 
 • i7 processor
  Snel en krachtig voor gebruik van zware software, grafisch ontwerpen en foto/video bewerken.
Opslaggeheugen laptop

Het opslaggeheugen is het langere termijngeheugen van een laptop. Hierop worden de documenten,  afbeeldingen etc opgeslagen. Het is van belang om voldoende opslagcapaciteit te hebben. 


Er zijn verschillende mogelijkheden om gegevens op te slaan met elk hun eigen plus en minpunten.

 • Interne HDD schijf
  De Hard Disk Drive is een intern opslagapparaat. De opslagcapaciteit is groot. Tegelijkertijd zijn HDD schijven kwetsbaar doordat deze uit bewegende onderdelen bestaat. Deze zijn onderhevig aan slijtage en kunnen crashen.
  Ze zijn ook een stuk langzamer dan SSD schijven, maar wel een stuk voordeliger.
 • Interne SSD schijf
  De Solid State Drive is een stuk sneller dan een HDD schijf. Doordat er geen beweegbare onderdelen in een SSD zitten is deze minder onderhevig aan slijtage. Een SSD schijf is daarintegen wel een stuk duurder dan een HDD schijf.
 • Externe harde schijf
  Naast de ingebouwde harde schijf (SSD of HDD) zijn er ook externe harde schijven. Deze kun je los meenemen en aansluiten wanneer je bestanden van deze schijf nodig hebt. Zowel verkrijgbaar in SSD en HDD.
 • Cloudopslag
  Buiten de fysieke opslag op een harde schijf kun je ook gebruik maken van een clouddienst om je gegevens op te slaan. Dit heeft als voordeel dat je bestanden niet verloren gaan als je harde schijf crasht. Het nadeel is dat je moet vertrouwen op de veiligheid van clouddiensten.
Schermafmeting laptop

Een laptop in de juiste afmeting is erg belangrijk. Als je veel onderweg bent is een 17" natuurlijk niet praktisch. Andersom is een 11" toch echt wat te klein voor grafisch onwerpen. 


Het kiezen van de juiste afmeting is een kwestie van balans tussen mobiliteit en praktisch gebruik. Uiteraard speelt ook persoonlijke voorkeur mee. 

 • 9" - 13" Klein formaat
  Makkelijk voor onderweg te internetten, e-mail te checken en tekst verwerking. Voor foto/video bewerking en grafische toepassing net iets te klein. Ook voor langere tijd op een vaste werkplek net iets te klein.
 • 14" - 15" Tussenformaat
  Nog compact genoeg om mee te nemen en groot genoeg voor op een vaste plek. Een mooi allround formaat dus.
 • 16" - 17+" Groot formaat
  Vooral geschikt voor werkzaamheden op een vaste plek, foto/video bewerking en grafische werkzaamheden.
  Lastig mee te nemen in een standaard laptoptas of rugzak.
Videokaart laptop

Een goede videokaart is belangrijk als je veel met foto/video bewerking bezig bent, ontwerpprogramma's gebruikt of regelmatig games speelt op je laptop.
Het zorgt voor een juiste en vloeiende weergave van het beeld.


De kwaliteit van de videokaart loopt ongeveer evenredig met de processor en het werkgeheugen. 

Bekende videokaarten zijn HP Graphics, NVIDIA en AMD. De getallen achter de videokaartnaam geven weer wat de prestaties zijn. Hoe hoger het getal, des te beter de prestaties.

Soorten laptops

De bovenstaande specificaties kunnen ook nog eens worden verpakt in verschillende soorten laptops. Ook deze hebben zo weer hun eigen voordelen en nadelen.

 • Mini laptop / netbook
  Een mini laptop of netbook is klein van formaat (9" - 11") en heeft een laag gewicht. Daardoor zijn ze makkelijk mee te nemen om onderweg te internetten, e-mail te checken of tekst te verwerken. De aanschafprijs is aan de lage kant, maar de specificaties zijn ook niet heel hoog.
  Mini laptops bij Coolblue
 • Chromebook
  Voordelig en snel doordat er alleen een browser is geinstalleerd. Voor overige programma's en opslag wordt er gebruik gemaakt van de cloud. De opstarttijd is razendsnel. Voordelig in aanschaf, maar beperkt in het gebruik. niet geschikt voor foto/videobewerking en grafisch ontwerp.
  Chromebooks bij Coolblue
 • 2 in 1 laptop / hybride
  Een combinatie van een laptop en een tablet en meestal voorzien van een touchscreen. Het scherm is los te koppelen of in verschillende standen te plaatsen. Een zeer flexibele laptop die in veel verschillende specificaties en prijsklassen verkrijgbaar is.
  2 in 1 laptops bij Coolblue
 • Multimedia laptop
  Een goede beeldkwaliteit en een groot scherm. Naast een dvd speler ook voorzien van veel aansluitmogelijkheden. Geschikt voor bekijken van video's, films of gaming. De specificaties zijn meestal aan de hoge kant waardoor de aanschafprijs ook een stuk hoger ligt.
  Multimedia laptops bij Coolblue
 • Ultrabooks
  Licht van gewicht en prima prestaties. In vergelijking met een netbook zijn de specificaties een stuk hoger. Verkrijgbaar in verschillende formaten en prijsklassen. De lichtgewicht laptops zijn echt gericht op mobiliteit en geschikt voor het zware werk.
  Ultrabooks bij Coolblue
 • Workstation laptop
  Een goede vervanger voor een vaste desktop. Voorzien van veel werkgeheugen, een snelle processor en veel opslag. Geschikt voor het zwaardere (grafische) werk. De aanschafprijs ligt door de hoge specificaties in de hogere prijsklasse.
  Workstation laptops bij Coolblue
 • Allround laptop
  Laptops die voor iedere taak geschikt zijn. Goede specificaties en nog licht en compact genoeg om mee te nemen.
  Door een ruime variatie in specificaties is er voor ieder budget wel een allround laptop te koop.
  Allround laptops bij Coolblue

Nog meer om rekening mee te houden

 • Accuduur

De accuduur is van groot belang als je veel onderweg bent. Je wilt dan optimaal kunnen werken zonder dat je met een lege accu komt te zitten of om de haverklap de accu moet opladen. 
Uiteraard is de accuduur ook afhankelijk van de taken die je uitvoert. Sommige programma's vergen nu eenmaal veel kracht en snelheid wat ten koste gaat van de accuduur.
Voor wat extra accupower kun je er ook voor kiezen om een extra accu aan te schaffen zodat je altijd door kunt werken.

 • Gewicht

Het gewicht van laptops varieert van +/- 900 gram tot meer dan 3 kilo. Als je veel op pad bent met je laptop wil je natuurlijk een laptop die niet te zwaar is. Voor optimale mobiliteit is een gewicht tot 2,5 kilo nog prima te doen.
Gelukkig worden de laptops steeds lichter en zijn het vooral de groot formaat laptops die rond de 3 kilo wegen.

 • Design

Het uiterlijk van laptops wordt steeds belangrijker. Waren het voorheen vooral rechthoekige dozen, nu zijn er strak vormgegeven laptops met vloeiende lijnen. In hoeverre het uiterlijk van een laptop je keuze beinvloedt kun je alleen zelf bepalen. Houd hierbij wel in het achterhoofd of het design de functionaliteit niet in de weg zit.

Budget

En dan natuurlijk een van de belangrijkste factoren die bepalen welke laptop je kunt aanschaffen: het budget.


Als je €300,00 te besteden hebt dan wordt het lastig om een laptop met 16gb RAM, i7 processor en 512Gb SSD opslag aan te schaffen. Het is dus belangrijk om te weten wat je kunt of wilt uitgeven en dan binnen je budget te filteren.

Er zijn vanaf ongeveer €150,00 al laptops te koop, oplopend tot ver boven de €2500,00. Je kunt het daarbij zo gek maken als je zelf wilt.


Bij het aanschaffen van laptops zijn er 3 opties: een nieuwe laptop, een gebruikte laptop of een refurbished laptop. 
Door naast nieuwe laptops ook de andere 2 opties in overweging te nemen komt een laptop met betere specificaties ook in het bereik bij een lager budget.

Een nieuwe laptop kopen

Een nieuwe laptop kopen is de duurste optie. Maar daarentegen ook een zekere keuze met een nieuw product, de laatste modellen en volledige garantie.
Met de aankomende start van het nieuwe schooljaar zijn er volop studenten laptops te vinden.

Het aanbod nieuwe laptops is groot. Het kan dan ook een hele zoektocht zijn voordat je de juiste laptop hebt gevonden.

Om je hierbij te helpen heeft Coolblue de 'laptop keuze hulp' waarbij je middels 5 eenvoudige stappen naar een geschikte laptop wordt geleid.

 


Tweedehands laptop kopen

Als je een kleiner budget hebt dan is een tweedehands laptop een optie.
Op Marktplaats vind je een ruim aanbod tweedehands laptops, aangeboden door zowel bedrijven als particulieren.

 

Het voordeel van tweedehands laptops is de prijs. Vanaf zo een €150,00 worden er al tweedehands laptops aangeboden.
Maar vaak krijg je op een tweedehands laptop geen garantie en is het afwachten of de werking wel 100% in orde is.

Refurbished laptops: voordelige prijs, hoge kwaliteit en zekerheid

Een goed alternatief voor zowel nieuwe als tweedehands laptops is een refurbished laptop. Deze zijn gebruikt, maar gereviseerd. De werking is dan ook 100% in orde.

 
De prijs van een refurbished laptop is tot wel 70% lager dan de nieuwprijs en daarbij zijn het vaak laptops van hoge kwaliteit.


Naast de prijs is ook garantie een groot voordeel. Deze loopt op tot wel 24 maanden. Een stuk meer zekerheid dan reguliere tweedehands laptops dus.


Bij laptops 4 All vind je een groot assortiment refurbished laptops voor scholieren en studenten voor een aantrekkelijke prijs. Standaard met 12 maanden garantie, maar deze kun je optioneel uitbreiden tot wel 24 maanden.

 

Ook bij Asbas computers vind je een ruim aanbod refurbished laptops voor een aantrekkelijke prijs met standaard 12 maanden garantie. 

 

Aangezien refurbished laptops nog niet bij iedereen bekend zijn hebben we een pagina ingericht vol met informatie over refurbished laptops.

Refurbished Macbooks

De aanschafprijs van een nieuwe Apple Macbook is hoog met een vanaf prijs van €1000,00 oplopend tot ver boven de €2000,00. Daardoor is een nieuw Macbook niet voor ieder budget bereikbaar.

 

Een goede en voordelige optie is om te kiezen voor een refurbished Macbook. Dezelfde kwaliteit, maar tot wel 70% goedkoper.

 

Van ieder model zoals de Macbook Pro, Macbook Air en Macbook 12" zijn er refurbished exemplaren beschikbaar.


Nog even alles op een rijtje

De belangrijkste punten om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste laptop voor studie of school:

 • Schooladvies specificaties
 • Eigen voorkeur
 • Voldoende werkgeheugen (RAM)
 • Passende processor
 • Genoeg opslaggeheugen
 • Voor grafisch gebruik een goede videokaart
 • Een groot genoeg scherm
 • Design, accuduur en gewicht
 • Passend binnen budget

Een goede bescherming voor je laptop

Een laptoptas is erg handig als je veel op pad gaat met je laptop. Daarnaast biedt het bescherming en draagt bij aan een langere levensduur van je laptop.
Als je je laptop in een rugtas mee wilt nemen dan ibiedt een laptopsleeve uitkomst. Het assortiment laptoptassen en sleeves is bijna eindeloos. Voor iedere afmeting zijn er tassen en sleeves in alle kleuren van de regenboog in diverse materialen.

Hopelijk heeft deze informatie je op weg geholpen naar een geschikte laptop voor school of studie. 

Mocht je nog vragen, opmerkingen of toevoegingen hebben, dan vernemen wij dat graag,
Laat gerust een reactie achter of neem contact met ons op.


Refurbished is het nieuwe tweedehands.

Gebruikte elektronica die vakkundig is gereviseerd.

Technisch zijn refurbished producten in topconditie en worden ze geleverd met garantie.

 

RefurbishedNederland.nl wil je graag kennis laten maken met de producten die refurbished verkrijgbaar zijn. Je vind op deze website dan ook veel informatie en betrouwbare verkoopadressen.

Refurbished nederland