Refurbished telefoon kopen

RefurbishedNederland

Je komt ze steeds meer tegen: refurbished telefoons. Maar waarom zijn ze zo populair en wat is een refurbished telefoon nu eigenlijk? Lees snel verder en kom er alles over te weten.

Voordeliger dan nieuw

De populariteit is ten eerste te wijden aan de prijs. Die ligt vele malen lager dan een nieuw exemplaar.

Op een refurbished iPhone bespaar je bijvoorbeeld tot wel 60% ten opzichte van de nieuwprijs. Als je weet dat de nieuwprijs van een Apple smartphone vrij stevig is kun je begrijpen dat het voordeel al gauw enkele honderden euro’s bedraagt.

 

Ook bij andere merken telefoons is er veel voordeel te behalen met een vanaf prijs van ongeveer €60,00.

Bij refurbished toestellen is er vaak ook keuze in verschillende cosmetische condities. Kies je voor een toestel met meer gebruikssporen dan kan het voordeel nog verder oplopen.

Nieuwe telecomwet

Daarnaast speelt het mee dat sinds 1 mei j.l. de nieuwe telecomwet van kracht is. Hierin is bepaald dat toestellen die bij een abonnement met termijnbetaling worden aangeschaft aangemerkt worden als krediet. Bij toestellen boven de €250,00 wordt dit krediet gemeld bij de BKR.

 

Niet iedereen zit te wachten op een vermelding bij de BKR. Dit kan namelijk gevolgen hebben bij het afsluiten van leningen of het verkrijgen van een hypotheek.

Om een BKR vermelding te voorkomen worden er meer refurbished toestellen verkocht in combinatie met een sim only abonnement.

Circulaire economie

Het klinkt duur, maar een circulaire economie biedt juist voordeel. In het kort komt het neer dat het besef om te hergebruiken steeds groter wordt.  

Het produceren van smartphones vergt kostbare grondstoffen. Door gebruikte smartphones op te knappen worden er veel grondstoffen, en daarmee het milieu, bespaard.

Wat is een refurbished telefoon nu precies?

Er is geen standaard voor refurbished telefoons. Een juiste omschrijving geven voor alle aangeboden refurbished toestellen is dan ook vrijwel onmogelijk.

 

De definitie voor refurbished is het “schoonmaken, opfrissen en renoveren van een product”

Bij refurbished telefoons kan de mate waarin er wordt schoongemaakt, opgefrist en gerenoveerd per leverancier sterk verschillen.

 

De technische werking van een refurbished toestel is nagenoeg hetzelfde als een nieuw toestel.

De grote verschillen zitten in het uiterlijk. Zo zijn er refurbished toestellen die er als nieuw uitzien, maar er zijn ook toestellen met duidelijk zichtbare gebruikssporen.

 

Meestal wordt er onderscheid gemaakt in 3 verschillende gradaties zoals te zien is in onderstaand schema:

Als nieuw / 5 sterren

5 sterren refurbished telefoon

Er is (bijna) geen verschil met een nieuw toestel. Er kunnen zeer lichte gebruikssporen zichtbaar zijn.
Denk aan minuscule krasjes op een onopvallende plaats. 

Zeer goed / 4 sterren

4 sterren refurbished telefoon

Bij toestellen met een 4 sterren classificatie zijn er oppervlakkige gebruikssporen zichtbaar zoals kleine krasjes. Deze toestellen worden ook wel aangeduid als “zeer goed”.

Goed / 3 sterren

3 sterren refurbished telefoon

Bij deze toestellen zijn de gebruikssporen duidelijk zichtbaar of zijn deze groter. Denk hierbij aan krasjes of deukjes. De aanduiding voor deze toestellen is “goed”.


Forza refurbished maakt voor het refurbishen van iPhone toestellen gebruik van een robot. Deze controleert de toestellen op meer dan 50 punten. De kwaliteit kan door deze hoogwaardige controle met 100% gegarandeerd worden.

Is refurbished betrouwbaar?

In principe is refurbished betrouwbaar. De kwaliteit van de refurbished toestellen is hoog en ze zijn uitgebreid gecontroleerd voordat deze verkocht worden. Daarnaast ontvang bij aankoop van een refurbished toestel garantie. De garantietermijn varieert van enkele maanden tot wel 2 jaar.

 

Door het verschil van refurbishment per bedrijf is het goed om na te gaan welke stappen er worden ondernomen voordat het toestel als refurbished wordt aangeboden. Bij diverse leveranciers staat dit duidelijk op de website. Is dit niet het geval, vraag het dan gerust na.


Ben je nog niet helemaal overtuigd van refurbished? Dan kun je altijd gebruik maken van het herroepingsrecht. Binnen deze termijn kun je het refurbished toestel zonder opgaaf van reden retourneren.

Waar komen refurbished telefoons vandaan?

Refurbished telefoons kunnen afkomstig zijn van verschillende kanalen. De afkomst kan zowel van particulieren als uit het bedrijfsleven zijn. 

Waar komen refurbished telefoons vandaan

Uit het bedrijfsleven

Refurbished toestellen uit het bedrijfsleven zijn meestal een aantal jaar in gebruik geweest.

Bij het overstappen op nieuwe toestellen worden de vrijgekomen toestellen ingeruild of opgekocht.

Ook bij faillissementen of bedrijfsbeëindiging komen er partijen toestellen vrij die worden opgekocht.

Van de fabrikant

Telefoons die door of namens de fabrikant als refurbished wordt aangeboden zijn gebruikt als demomodel, ter reparatie aangeboden of zijn binnen de retourtermijn teruggezonden. Vaak zijn deze producten nauwelijks of zelfs helemaal niet gebruikt. 

Verzamelprogramma's

Je kent ze vast wel. Websites waar je je gebruikte telefoon kunt verkopen.

Van de hierbij ingezamelde toestellen wordt een deel na refurbishment weer hergebruikt.

Ook de telefoons die bij verlenging van een abonnement worden ingeruild komen terecht in deze verzamelprogramma’s.

Waar op letten als je een refurbished telefoon koopt

Door de groeiende populariteit van refurbished smartphones komen er ook steeds meer webshops bij die deze verkopen. Vaak is het dan lastig om een goede vergelijking te maken of de juiste webwinkel te kiezen.

In onderstaand overzicht vind je een aantal punten waar je rekening mee kunt houden bij het kopen van een refurbished toestel.

 

Is het bedrijf aangesloten bij een keurmerk?

Een keurmerk zegt niet alles. Maar mochten er zich problemen voordoen met de leverancier dan kan de instantie achter een keurmerk eventueel bemiddelend optreden.

Enkele bekende keurmerken zijn o.a. Thuiswinkel waarborg, ICT waarborg en Webshop keurmerk.

 

Wat is de cosmetische conditie van het toestel?

Er kunnen (kleine) verschillen zitten tussen de verschillende cosmetische condities per bedrijf. Meestal staat de conditie bij het product aangegeven of is er een aparte pagina met productcondities. Om teleurstellingen te voorkomen is het belangrijk om je goed op de hoogte te stellen van productcondities.

 

Wat is de garantietermijn en wat zijn de voorwaarden?

Op een refurbished telefoon ontvang je gewoon garantie. De garantietermijn kan per bedrijf verschillen van enkele maanden tot wel 24 maanden. Ook kunnen de voorwaarden van de garantie sterk verschillen. Lees van te voren dan ook eerst de garantievoorwaarden zodat je volledig op de hoogte bent.

 

Wat is het retourbeleid?

Bij de aankoop van een refurbished telefoon kun je gebruik maken van het herroepingsrecht. Dit is een periode waarbinnen je het toestel zonder opgaaf van reden kunt retourneren of om kunt wisselen voor een ander exemplaar.

Per leverancier verschilt de periode waarbinnen je gebruik kunt maken van het herroepingsrecht. Ook de voorwaarden van retourneren kunnen verschillen.

 

Wat wordt er met de refurbished telefoon meegeleverd?

Bij refurbished telefoons worden niet altijd de (originele) accessoires meegeleverd. Vaak staat er aangegeven wat de levering inhoud. Twijfel niet om dit na te vragen mocht het onduidelijk zijn wat de precieze omvang van de levering is.

 

Wat is de waardering van klanten?

De waardering van klanten is een waardevolle bron van informatie voor zowel het bedrijf als jezelf als consument. Hieruit kun je globaal opmaken of de kwaliteit en service in orde zijn. De waarderingen kun je lezen op reviewsite's als Kiyoh of Trustpilot.

 

Wat is de levertijd van de refurbished telefoon?

Verschillende webshops leveren niet uit eigen voorraad en zijn afhankelijk van externe leveringen.

Hierdoor kan het voorkomen dat je dagen moet wachten op levering. 

Meestal staat de levertijd bij productomschrijving vermeld. Mocht dit niet het geval zijn vraag dan gerust naar de verwachte levertijd.

De voor en nadelen van een refurbished telefoon

Net als bij ieder ander product zijn er ook bij refurbished telefoons zowel voor als nadelen. Hieronder vind je van beide een opsomming.

Voordelen van een refurbished telefoon

Een stuk voordeliger

Het grootste voordeel van een refurbished telefoon is de prijs.

Deze ligt aanzienlijk lager dan een nieuw exemplaar. Het voordeel loopt op van een paar tientjes tot wel een paar honderd euro.

 

Meer zekerheid

Ten opzichte van een tweedehands telefoon van b.v. Marktplaats heb je bij een refurbished toestel meer zekerheid.

Zo kun je gebruik maken van het herroepingsrecht, zijn de toestellen uitgebreid getest op een juiste werking. En je krijgt garantie.

 

Je weet precies waar je aan toe bent

Door de indeling in verschillende productcondities weet je precies in wat voor staat het toestel zich bevindt.

 

Duurzaam

Door het hergebruik van telefoons kan er worden bespaard op kostbare grondstoffen, energie, transport en milieu. Als je kiest voor een refurbished toestel is dat dus niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

 

Simlockvrij

Refurbished telefoons zijn simlockvrij. Je zit niet vast aan een bepaalde provider, maar hebt zelf de keuze of je een abonnement wilt afsluiten of kiest voor sim-only.

 

Oudere modellen zijn refurbished nog te krijgen

Als je een favoriet toestel hebt en je wilt deze vervangen, dan is het lastig als deze niet meer nieuw wordt verkocht. De wat oudere modellen zijn refurbished nog prima verkrijgbaar.

Nadelen van een refurbished telefoon

Gebruikssporen

Refurbished telefoons zijn al gebruikt. Het is dan ook goed mogelijk dat er gebruikssporen zichtbaar zijn. Gebruikssporen kunnen variëren van minuscule krasjes tot wat grotere krassen of deukjes.


Beperkter aanbod

Niet van ieder merk en model zijn refurbished exemplaren verkrijgbaar. Het aanbod wisselt ook nog eens snel, soms is een bepaald model maar enkele dagen beschikbaar.


Niet het nieuwste model

Meestal duurt het een paar maanden voordat de nieuwste modellen als refurbished worden aangeboden. Vaak is het aanbod dan nog zeer beperkt en het voordeel minimaal.

Aanbod van refurbished telefoons

Van steeds meer merken komen er refurbished telefoons beschikbaar. De onderstaande zijn op dit moment de populairste.
Op de merkpagina vind je betrouwbare verkoopadressen waar je een refurbished telefoon met garantie kunt aanschaffen.
De verschillen bedrijven zijn makkelijk te vergelijken op de belangrijkste punten waar je op moet letten als je een refurbished telefoon wilt kopen.

Apple iPhone

Refurbished iPhone

De Apple iPhone blijft ongekend populair. Er is dan ook een ruim aanbod van refurbished Apple iPhone's.

Samsung

Samsung refurbished smartphones

Het aanbod van refurbished Galaxy smartphones groeit sterk. Vrijwel alle modellen zijn refurbished verkrijgbaar inclusief de Galaxy S8.


Huawei

Huawei refurbished smartphone

De Huawei P9 is een populair refurbished toestel. Ook de andere modellen zijn zeer interessant om refurbihsed te kopen.

HTC

HTC refutbished smartphones

Voordelige smartphones van hoge kwaliteit. Populaire modellen zijn de One M8, M9, One Mini 2 en de 10. Refurbished extra voordelig!


LG

Refurbished LG smartphone

De LG smartphones zijn bekend om het strakke uiterlijk en goede beeldkwaliteit. Refurbished zijn de LG G3, G4, G5 en G6 erg populair.

BlackBerry

Refurbished Blackberry smartphone

Ben je een echte BlackBerry fan? Bespaar geld met een refurbished BlackBerry toestel. Helaas is er refurbished een beperkt aanbod.


Sony

Refurbished Sony smartphone

Er is een ruim assortiment aan refurbished Sony toestellen. Vooral de Xperia Z3, Z5 en X zijn in trek. En een stuk voordeliger dan nieuw.

Nokia

Refurbished Nokia smartphone

Nokia is recent weer begonnen met het produceren van smartphones. De Lumia modellen zijn refurbished nog prima verkrijgbaar.


Microsoft

Refurbished Microsoft smartphone

Refurbished Microsoft telefoons van voornamelijk de Lumia modellen. Onder de €100,00 heb je al een prima refurbished toestel.


Hopelijk heb je met bovenstaande blog genoeg informatie gekregen over refurbished telefoons. En kun je met deze informatie voor jezelf een goede afweging maken of een refurbished telefoon iets voor jou is. 
Mis je nog iets of heb je een vraag over refurbished? Laat hieronder een reply achter of neem even contact op.


Refurbished is het nieuwe tweedehands. Gebruikte elektronica die vakkundig is gereviseerd.

Technisch zijn refurbished producten in topconditie en worden ze geleverd met garantie.

 

RefurbishedNederland.nl wil je graag kennis laten maken met de producten die refurbished verkrijgbaar zijn. Je vind op deze website dan ook veel informatie en betrouwbare verkoopadressen.

Refurbished nederland