Je ziet de term steeds vaker voorbij komen, maar wat is refurbished nu precies?
In het kort is refurbished een andere term voor gereviseerd. het product dat gereviseerd is kan van alles zijn. Zo kan een compleet appartement refurbished zijn, maar ook autobanden worden refurbished.

Een markt die sterk in opkomst is zijn de refurbished elektronica. Dat is dan ook precies de groep waar we op deze website over hebben.

Informatie refurbished

Refurbished is een andere benaming voor gereviseerd.
De letterlijke betekenis van refurbished vanuit het Engels is “opgepoetst”. De defintie van refurbished is “schoonmaken, opfrissen en renoveren” 

Door een proces van repareren, schoonmaken en testen (het refurbishment) wordt een gebruikt apparaat opgeknapt.
De technische werking is na het refurbishment nagenoeg hetzelfde als bij een nieuw apparaat. Er kunnen wel gebruikssporen zichtbaar zijn.

Andere termen die gebruikt worden zijn renewd, reworked, refurb, gereviseerd of gerenoveerd.

Dat klinkt leuk en aardig dat refurbished, maar waarom is het zo sterk in opkomst? Wat zijn de voordelen en zitten er ook nadelen aan?
Waar moet je op letten als je refurbished elektronica wilt kopen? Dat zijn allemaal belangrijke vragen die we graag voor je beantwoorden.

Laten we beginnen met de voor en nadelen. Zo krijg je al een aardig beeld of refurbished datgene is dat je zoekt.

De voordelen van refurbished

Het kopen van refurbished heeft een aantal voordelen. 
Van de voordelen is de voordelige prijs het belangrijkst. je kun tveel geld besparen als je kiest voor een refurbished device. 

Een ander groot voordeel is de duurzaamheid. Een onderwerp dat steeds belangrijker wordt voor veel mensen en bedrijven.

Ook de zekerheid is een groot voordeel. Je krijgt gewoon garantie en kunt gebruik maken van het retourrecht.

Het grootste voordeel van refurbished is de prijs. Ten opzichte van de nieuwprijs ben je tot wel 80% goedkoper uit.
Als je bedenkt dat een goede laptop al gauw rond de €1000,00 ligt bespaar je al gauw honderden euro’s.

Door het hergebruik van apparatuur wordt de levensduur met jaren verlengd. Hierdoor kan er flink worden bespaard op kostbare grondstoffen die nodig zijn bij de productie van nieuwe producten.

De kwaliteit van refurbished apparatuur is erg hoog. Daardoor ontvang je gewoon garantie, soms zelfs nog langer dan nieuwe apparatuur.
Daarnaast kun je gebruik maken van het herroepingsrecht. Dit is een periode waarbinnen je het product zonder opgaaf van reden kunt retourneren.

De nadelen van refurbished

Naast de voordelen zitten er natuurlijk ook een aantal nadelen aan refurbished elektronica.
Het belangrijkste nadeel is de mogelijke aanwezigheid van gebruikssporen. 

Daarnaast is het refurbished aanbod een stuk beperkter dan bij nieuwe elektronica. Niet alle merkenen modellen zijn refurbished verkrijgbaar.

Refurbished elektronica zijn al eerder gebruikt. Het is mogelijk dat er gebruikssporen aanwezig zijn. Deze gebruikssporen varieeren van miniscule krasjes tot duidelijk zichtbare krassen en deukjes.

Meestal zijn refurbished elektronica enkele jaren oud. Het zijn dan ook meestal niet de allerlaatste modellen die refurbished verkrijgbaar zijn. Bij smartphones valt dit nog enigzins mee aangezien de modellen elkaar snel opvolgen.

Niet van alle merken is er een refurbished aanbod. Het aanbod is ook sterk afhankelijk van bedrijven die de apparatuur inruilen.
Soms is er een grote partij van hetzelfde merk en model terwijl van een ander merk slechts enkele exemplaren voorradig zijn.

Waar komen refurbished elektronica vandaan?

Refurbished elektronica kan zowel afkomstig zijn van particulieren en bedrijven. Elektronica van particulieren zijn vaak de smartphones, tablets, cameras, hoofdtelefoons en andere consumenten elektronica.

Elektronica uit het bedrijfsleven zijn vaak IT apparatuur zoals laptops, desktops en randapparatuur. 

Vaak is het lastig te bepalen waar de apparatuur precies vandaan komt. Om je toch een idee te geven vind je hierbij de verschillende refurbished kanalen:

Refurbished elektronica uit het bedrijfsleven is meestal 1 tot 3 jaar in gebruik geweest. Als bedrijven overstappen op nieuwe apparatuur komen deze gebruikte apparaten vrij. Ze worden ingeruild of verkocht aan gespecialiseerde bedrijven. Ook bij bedrijfsbeëindiging komen er gebruikte apparaten vrij. Een gedeelte hiervan ondergaat een refurbishment waarna ze refurbished een tweede leven kunnen beginnen.

Een gedeelte van de refurbished elektronica die wordt aangeboden is rechtstreeks afkomstig van de fabrikant. Vaak zijn deze apparaten niet heel lang of intensief gebruikt. Ze kunne zijn gebruikt als demo of showmodel of retour zijn gekomen voor reparatie binnen de garantietermijn.

Online vind je veel bedrijven die graag je gebruikte device opkopen. Van gebruikte smartphones tot gameconsoles wordt ingezameld.
Een gedeelte zal worden geexporteerd, een gedeelte zal worden gerecycled en een ander gedeelte wordt na een grondige opknapbeurt verkocht als refurbished exemplaar.

Het refurbishment

Het refurbishment is het proces van stappen dat wordt genomen om een gebruikte device te controleren, waar nodig te repareren en schoon te maken. 

Nadat de device deze stappen heeft doorlopen wordt deze verkocht als refurbished device.

Er is geen standaard voor refurbishment. Per bedrijf kan er verschil zitten in het proces, de controle en indeling in gradaties. 

Natuurlijk is het refurbishment ook afhankelijk van het soort apparaat. Een koptelefoon vergt bijvoorbeeld andere stappen dan een Macbook.

In het algemeen omvatten de volgende stappen het refurbishment:

 

De technische controle bestaat uit het testen van alle onderdelen die ervoor zorgen dat het apparaat naar behoren functioneert. Denk hierbij aan processors, beeldscherm, knoppen etc.

Als er bij de technische controle onderdelen worden gevonden die niet goed functioneren, ontbreken worden deze vervangen of gerepareerd. Verouderde onderdelen worden vervangen of krijgen een upgrade.

Bij sommige elektronica wordt er een indeling gemaakt an de hand van de aanwezige gebruikssporen. Vooral bij smartphones en tablebts is vind je vaak meerdere gradaties van gebruikssporen.

Het kan zijn dat er nog data van de vorige gebruiker aanwezig is. Deze data wordt vakkundig verwijderd zodat alle datadragers ‘schoon’ zijn.

Zowel van binnen als buiten wordt het apparaat grondig schoongemaakt. Inwendig wordt aanwezig stof verwijderd. Uitwendig worden eventuele bedrijfskenmerken verwijderd.

Waar nodig wordt het besturingssysteem geupgrade of een nieuwe versie geinstalleerd.

Na de voorgaande stappen wordt het apparaat nogmaals gecontroleerd en getest op een juiste werking. Alleen apparaten die deze test doorstaan worden te koop aangeboden.

De refurbished elektronica wordt opnieuw verpakt en eventueel voorzien van de bijhorende accessoires zoals oplader en datakabel.

De verschillende gradaties van refurbished

Technisch gezien is refurbished elektronica in orde. Er kunnen wel gebruikssporen aanwezig zijn.

Deze gebruikssporen worden soms onderverdeeld in gradaties die deze gebruikssporen aangeven. 
Je komt de indeling van gradaties vaak tegen in de vorm van een sterrensysteem. Meer sterren zijn minder gebruikssporen en andersom.

Als er verschillende gradaties zijn van een product, dan staat dit meestal duidelijk aangegeven. Je komt dus niet verrassingen en weet van tevoren welke gebruikssporen je kunt verwachten.

Per bedrijf kan er trouwens wel verschil zitten in de gradaties. Lees daarom ook goed hoe het bedrijf zijn producten indeeld.

De verschillende gradaties hebben we hier voor je op een rij gezet:

Deze devices hebben geen tot zeer lichte gebruikssporen. Het verschil met een nieuwe device is niet of nauwelijks te zien.
De zeer lichte gebruikssporen kunnen miniscule krasjes zijn, meestal op een onopvallende plaats.

Bij een beoordeling met een sterrensysteem wordt de gradatie Zo goed al nieuw weergegeven met 5 sterren refurbished.
Een andere benaming die je tegen kunt komen is A-grade refurbished.

Deze devices hebben zeer lichte tot lichte gebruikssporen.
De gebruikssporen kunnen miniscule, kleine krasjes zijn, meestal op een onopvallende plaats. Maar ook meer in het zicht kunnen er gebruiksporen zichtbaar zijn. Ook kleine deukjes kunnen voorkomen.

Bij een beoordeling met een sterrensysteem wordt de gradatie Zeer goed weergegeven met 4 sterren refurbished.
Een andere benaming die je tegen kunt komen is
B-grade refurbished.

Deze devices hebben lichte tot zichtbare gebruikssporen. Het verschil met een nieuwe device is duidelijk te zien.
De gebruikssporen kunnen krasjes en deukjes zijn op een duidelijk zichtbare plaats.

Bij een beoordeling met een sterrensysteem wordt de gradatie Goed weergegeven met 3 sterren refurbished.
Een andere benaming die je tegen kunt komen is C-grade refurbished.

Soms kom je ook de term Remarketed tegen bij refurbished  bedrijven. Remarketed producten zijn nieuwe producten die vrij zijn van gebruikssporen. De technische en uiterlijke conditie zijn hetzelfde als een nieuw product.

Remarketed producten zijn afkomstig uit voorraad overschot, geannuleerde orders of zijn retour gestuurd.

Waar op letten bij het kopen van refurbished?

Technisch gezien is refurbished elektronica in orde. Er kunnen wel gebruikssporen aanwezig zijn.

Deze gebruikssporen worden soms onderverdeeld in gradaties die deze gebruikssporen aangeven. 
Je komt de indeling van gradaties vaak tegen in de vorm van een sterrensysteem. Meer sterren zijn minder gebruikssporen en andersom.

Als er verschillende gradaties zijn van een product, dan staat dit meestal duidelijk aangegeven. Je komt dus niet verrassingen en weet van tevoren welke gebruikssporen je kunt verwachten.

Per bedrijf kan er trouwens wel verschil zitten in de gradaties. Lees daarom ook goed hoe het bedrijf zijn producten indeeld.

De verschillende gradaties hebben we hier voor je op een rij gezet:

Deze devices hebben geen tot zeer lichte gebruikssporen. Het verschil met een nieuwe device is niet of nauwelijks te zien.
De zeer lichte gebruikssporen kunnen miniscule krasjes zijn, meestal op een onopvallende plaats.

Bij een beoordeling met een sterrensysteem wordt de gradatie Zo goed al nieuw weergegeven met 5 sterren refurbished.
Een andere benaming die je tegen kunt komen is A-grade refurbished.

Deze devices hebben zeer lichte tot lichte gebruikssporen.
De gebruikssporen kunnen miniscule, kleine krasjes zijn, meestal op een onopvallende plaats. Maar ook meer in het zicht kunnen er gebruiksporen zichtbaar zijn. Ook kleine deukjes kunnen voorkomen.

Bij een beoordeling met een sterrensysteem wordt de gradatie Zeer goed weergegeven met 4 sterren refurbished.
Een andere benaming die je tegen kunt komen is
B-grade refurbished.

Deze devices hebben lichte tot zichtbare gebruikssporen. Het verschil met een nieuwe device is duidelijk te zien.
De gebruikssporen kunnen krasjes en deukjes zijn op een duidelijk zichtbare plaats.

Bij een beoordeling met een sterrensysteem wordt de gradatie Goed weergegeven met 3 sterren refurbished.
Een andere benaming die je tegen kunt komen is C-grade refurbished.

Soms kom je ook de term Remarketed tegen bij refurbished  bedrijven. Remarketed producten zijn nieuwe producten die vrij zijn van gebruikssporen. De technische en uiterlijke conditie zijn hetzelfde als een nieuw product.

Remarketed producten zijn afkomstig uit voorraad overschot, geannuleerde orders of zijn retour gestuurd.

Hopenlijk heb je nu een goed beeld van refurbished en kun je goed de voor en tegens tegen elkaar afwegen.
Op RefurbishedNederland.nl vind je een overzicht van elektronica die refurbished verkrijgbaar. Tevens vind je per product een overzicht van bedrijven die deze verkopen voorzien van de belangrijkste informatie. We willen hiermee de refurbished markt eenstuk overzichtelijker maken.